Yhteenveto

Johdanto
Opinnäytetyöni aiheena on uudistaa pienellä pintaremontilla vanhempieni kodin eteinen, johon kuuluvat myös portaat, jotka johtavat yläkerran aulaan. Tällä hetkellä eteisaula on kovin tunkkaisen oloinen ja vanhahko, vaikkakin 2000-luvun alkupuolella rakennettu. Seinällä koreilee puolipaneeli, joka jatkuu koko eteisen sekä yläkerran aulan läpi. Portaat ovat myös samaa mäntypuuta.
Valitsin aiheeksi tämän, koska siinä on tarpeeksi haastetta, mutta myös hyötyä. Talon eteinen on ensimmäinen huone, jonka näkee. Sen pitäisi mielestäni olla kutsuva ja kertoa talon hengestä. Se onkin tärkein ajatus projektissani – uudistaa eteistä talon henkeen. Tavoite siis on saada uusi ilme talon ensivaikutelmalle pienin pintaremontein, kuten maalamalla paneelit sekä seinä ja lakkaamalla rappuset.


Pohjakuvassa näkyy rajattuna alue, joita remontoidaan. Alakuvassa alakerran eteinen, josta nousee rappuset yläkerran aulaan.



Lähtökuvat. Alemmassa alakerran eteinen, ylemmässä aulatila johon nousee portaat.


Valmistelu
Ennen remonttia täytyy valmistella kaikki sitä varten.
Aloitin mittaamalla kaikki pinnat, jotta saan selville, paljonko maalia tai lakkaa tarvitsen. Sehän selviää laskemalla pinta-ala, eli kaavana toimi kanta kertaa korkeus. Mittasin erikseen paneelit, seinäpinnan ja rappuset, koska kaikki tulevat eri maalilla tai lakalla.

Paneeliseinään olin ensin suunnitellut maalia, mutta maalikauppaan mentäessä päätimme, että otamme siihen puolikiiltävän lakan, joka sitten sävytetään valkoiseksi. Otimme lakkaa 6 litraa n. 35 neliömetriin paneelia. Se riittäisi ainakin kolmeen kerrokseen, riippuen siitä, kuinka läpikuultavan paneelista haluamme. Toiveena on, että puun kuviot hieman paistavat läpi, mutta väri pitää olla selkeästi puhdas valkoinen.

Seinäpinta-alaa on n. 33 neliötä, ja tämä tieto riittää maalikauppaan mentäessä, mutta siis sen avulla lasketaan maalin riittoisuus. Väriksi valitsimme harmaanruskean sävyn ja 9 litraa sitä riittää seinään ainakin kahdeksi kerrokseksi.

Rappusten pinta-ala on pienin: neljälletoista askelmalle sitä kerääntyi huimat 8 neliötä. Rappusiin valitsimme myös lakan, hieman kestävämmän kuitenkin kuin tuo paneelilakka. Sekin sävytettiin samaksi valkoiseksi ja sitä on litran verran. Tällä maalaamme ainakin 2 lakkakerrosta. Portaat täytyy myös hioa käsin ennen lakkausta, koska niiden pinta on uusittu vajaa vuosi sitten. Pinta pitää vain saada hieman rikki, mutta naarmuja siinä ei juurikaan ole.

Ennen maalausrupeamaa irrotimme isäni kanssa listat kulmista, paneelien päältä, lattialta ja ovista. Kattolistan jätimme paikoilleen, mutta suojasimme sen maalarinteipillä. Tein myös muihin vaikempiin paikkoihin maalarinteipillä apurajaukset. Suojasimme myös lattiapinnat muovilla.

Pintaremontti
Aloitin maalaamisella yläpuolesta, eli seinästä. Välineenäni oli tela, sekä pensseli pienimpiin rakosiin. Käytin myös rajaajaa, jotta sain siistin jäljen seinän ja paneelin yhdistymiskohtaan. Yritin myös suojata paneelia liikutettavalla pahvinpalasella, mutta paremman jäljen sain kun varovasti vapaalla kädellä rajasin yhdistysmiskohdan. Paneelin päälle tulee listat, joten se antaa hieman anteeksi eikä silloin tarvitse maalata ihan paneelin tyveen. Rajasin myös pensselillä kohtia, joihin rajaaja ei sopinut.

Seuraavaksi lakkasin paneelit, joka olikin yllättävän nopea homma. Käytin siinä kahden kokoisia suteja, toinen saman levyinen kuin itse paneeli, 100mm ja toinen hieman pienempi, 80mm. Pienempi oli kätevämpi kulmissa. Samalla kertaa, samalla lakalla maalasin myös lattia- ja reunalistat. Oletin sen olevan helpompaa, mutta olin väärässä. Lakan ainut ongelma oli sen "löysyys". Valumilta ei voinut välttyä ja niitä sai kokoajan vahtia koska puupaneelissa on koloja oksien kohdalla.




Toisella maalaus- ja lakkauskerralla ei ilmennyt mitään uutta, mutta se näytti selkeästi sen, että vielä yksi kerros on tultava lisää.

Rappusten kohdalla ensin hioin käsihiomapaperilla ne kevyesti, sillä edellisestä lakkauksesta (ilman sävyä) ei ole paljoa aikaa. Pinta piti siis saada vain rikki. Tämän tehtyäni pyyhkäisin kevyesti kostealla rätillä suurimmat pölyt pois.
Lakka oli hyvin juoksevaa. Parin sudinvedon jälkeen huomasin myös, että koska lakka oli niin vetelää, ei se myöskään peittänyt juuri mitään. Tämä kertoi siitä, että lakkakerroksia tulee monia.

Rappusissa on sivuosa, jonka puiden syiden kuviot menevät vinoon. Pensselinvedothan menevät niiden mukaisesti, joten tämä tuotti hieman päänvaivaa, ettei sudin kuvio näy jo maalatussa osassa. Sivupalkki näkyy alimmaisessa kuvassa. Rappuset ovat myös ahdas paikka, eikä kovin ergonominen istua, joten lakkailu ei ollut mikään mukava kokemus myös siltäkään osin.
Ensimmäinen huomioni lakan peittävyydestä osui oikeaan, sillä portaat lakattiin 4 kertaa. Jouduimme täten ostamaan lakkaa myös toisen purkin. Vasta neljännen kerran jälkeen portaista tuli toivotunlaiset ja valkoinen väri peitti tarpeeksi vanhan mäntypuisen pinnan.

Entisöinti
Kohteessani, eli vanhempieni kotona oli vanhat korituolit, mutta niiden väri ei miellyttänyt. Maalasin nämä korituolit Tikkurilan Empire-maalilla. Maalasin samalla myös vanhan naulakon, joten nyt molemmat sopivat hyvin aulan tyyliin.



Stailaus
Kohteen aulatilaan toivottiin ainakin lisää säilytystilaa, joka sopisi tyyliin hyvin. Tähän tarkoitukseen löytyi arkkupöytä. Tekstiilejä, kuten tyynyjä ja verhoja, löytyi myös mukavasti, mutta täkki jäi ostoslistalta saamatta. Pari taulua lähti myös mukaan, kun sopivat niin hyvin tilaan. Valaisimet löytyivät myös. Tekstiileillä luotiin eteiselle ja aulalle jatkumo, kun kuosit olivat esimerkiksi tyynyissä sekä verhoissa samaa. Muilla tekstiileillä tuotiin tilaan raikkautta ja rauhallisuutta. Alakerran eteinen pysyy yksinkertaisena, sinne vaaleiden pintojen lisäksi uusittiin vain matto, naulakot ja verhot.





Loppusanat
Olen itse hyvin tyytyväinen lopputulokseen. Kaikki sujui pääpiirteittäin hyvin ja niinkuin pitikin. Ainut asia, mikä tuli yllätyksenä, oli rappukäytävän lakkaukseen kuluva lakan määrä ja aika. Se oli selkeästi haastavin osa-alue remontissa. Muuten kaikki sujui niinkuin pitkin, ja asiakkaat ovat varsin tyytyväisiä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti